3000 μέρες

Conceptions, Experiences and Explorations to relive the heady days of Life and ameliorate the World!

Ασφάλιση Υγείας στο εξωτερικό. Εξαίρεση από το ΤΣΜΕΔΕ (ασφάλιση Ε.Τ.Α.Α. - Τομεις Μηχανικών & ΕΔΕ).

Πριν τρία χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο για το ΤΣΜΕΔΕ και το θέμα των εισφορών ήμων των μηχανικών σε αυτό. Το άρθρο βρίσκεται εδώ:

Στα γρανάζια του ΤΣΜΕΔΕ!

Έκτοτε τα πράγματα έχουν χειροτερεύει για κάθε Έλληνα μηχανικό που κατοικεί και εργάζεται στην Ελλάδα.

Η αγορά και ο κατασκευαστικός κλάδος έχουν νεκρωθεί και δεν υπάρχουν πλέον εργασίες για τους περισσότερους μηχανικούς. Πρακτικά, ο σημερινός μηχανικός είναι ένας άνεργος μηχανικός, ο οποίος παρ' όλα αυτά καλείται να πληρώνει τις εισφορές του στο ΤΣΜΕΔΕ κάθε μήνα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τον Μνημονιακό νόμο υπ' αριθμόν 3986, ΦΕΚ 152 Α'/1-7-2011 (Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015) και το αντίστοιχο Άρθρο 44 (Λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις), ο οποίος αν και έχει παγώσει αρχίζει σιγά-σιγά να εφαρμόζεται, οι εισφορές των μηχανικών απογειώνονται σε εξωπραγματικές τιμές.

Για παράδειγμα, ένας μηχανικός εγγραγραμένος επί 8 χρόνια στο ΤΣΜΕΔΕ καλείται να πληρώσει ετησίως 12 x 499,76 = 5997,12 ευρώ. Δηλαδή, 6 χιλιάδες ευρώ είτε έχεις εργασία είτε δεν έχεις. Από τα 11 έως 14 χρόνια οι εισφορές αυτές ανέρχονται σε 12 x 576,19 = 6914,28 ευρώ, ενώ για πάντω από 15 χρόνια γίνονται 12 x 649,37 = 7792,44 ευρώ. Αν είσαι ένας μεγαλοεργολάβος ή μεγαλομελετητής και έχεις εργασία, τότε ίσως να μπορείς να τα πληρώσεις. Μα αν είσαι ένας άνεργος μηχανικός, τότε κάθε μήνα που περνάει είσαι χωμένος ακόμα πιο βαθιά μέσα στα χρέη. Και αυτό σίγουρα επηρεάζει τη ψυχολογία σου.Κάτι τέτοιο δεν έχει λογική σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν νοείται ένας άνεργος άνθρωπος να πρέπει να πρέπει να πληρώσει την ασφάλισή του. Απεναντίας, σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει μέριμνα έτσι, ώστε το ίδιο το κράτος να του πληρώνει ένα μέρος της ασφάλισής του, κυρίως στον τομέα υγείας.

Για μένα που είμαι γραμμένος ήδη 8 χρόνια στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ, ενώ κατοικώ και εργάζομαι στη Γερμανία, υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι εξής επιλογές:

 • Η πρώτη επιλογή: Επιστρέφω στην Ελλάδα και επιχειρώ να βρω μια εργασία μηχανικού που να μου αποφέρει εκτός από τον μισθό μου επιπλέον 500 ευρώ τον μήνα για να πληρώσω την ασφάλισή μου. Δηλαδή, ο μηνιαίος μισθός μου θα είναι τα χρήματα που θα με πληρώνει ο εργοδότης μου μείον 500 ευρώ. Για έναν μισθό 800 ευρώ, θα μου απομένουν τελικά καθαρά 300 ευρώ.
 • Η δεύτερη επιλογή: Επιστρέφω στην Ελλάδα, παραδίδω την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πίσω στο ΤΕΕ μαζί με οτιδήποτε έχει σχέση με το επάγγελμα του μηχανικού και ξεχνάω μια και καλή την ιδιότητα του μηχανικού. Προσπαθώ να βρω μια οποιαδήποτε δουλειά με βάση τον μισθό των 500 ευρώ που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά και αν είμαι τυχερός έχω και ασφάλιση. Για ελεύθερο επάγγελμα οι προοπτικές είναι ακόμα πιο δυσοίωνες.
 • Η τρίτη επιλογή: Το εξωτερικό και η "εξαίρεση από το ΤΣΜΕΔΕ". Ένας λόγος για τον οποίο μένω και εργάζομαι στη Γερμανία. Και αν δεν ήταν η Γερμανία θα ήταν οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Βουλγαρία, αλλά όχι η Ελλάδα. 

Τι είναι η εξαίρεση από το ΤΣΜΕΔΕ

Με απλά λόγια: Αν κάποιος ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ εργάζεται αποκλειστικά σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα έσοδα του είναι αποκλειστικά από αυτήν την εργασία, τότε είναι ασφαλισμένος υποχρεωτικά σε αυτήν τη χώρα και μπορεί να ζητήσει να εξαιρεθεί από την ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ. Σε αυτήν την περίπτωση δεν πληρώνονται εισφορές και ο ασφαλισμένος δεν διαγράφεται από το ΤΣΜΕΔΕ. Η τελική σύνταξή του ίσως είναι μικρότερη, αλλά στο τέλος η συνολική (αν συμπεριληφθεί και η αντίστοιχη από την ασφάλιση στην ξένη χώρα) μάλλον θα είναι μεγαλύτερη.

Ακόμα ένα καλό νέο: Δεν είναι απαραίτητο αυτός ο ασφαλισμένος να έχει τον τόπο κατοικίας του στη χώρα που εργάζεται. Η προϋπόθεση είναι να μπορεί να ταξιδεύει στη δουλειά του κι ας είναι και σε άλλη χώρα. Επίσης, η αίτηση μπορεί να γίνει και αναδρομικά. Ακόμα και να έχουν περάσει μήνες (ή και χρόνια) μπορεί να γίνει δεκτή.

Π.χ. στη δική μου περίπτωση:
 • Την περίοδο 2009-2010 δούλευα και έμενα στην Ολλανδία. Λόγω της εργασίας ήμουν ασφαλισμένος στο ολλανδικό σύστημα υγείας. Ζήτησα να εξαιρεθώ από το ΤΣΜΕΔΕ και δεν πλήρωσα ούτε ένα ευρώ για το 2010, ενώ είμαι ακόμα δηλωμένος εκεί.
 • Το 2011 μετεγκαταστάθηκα στη Γερμανία κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία. Η νέα μου τότε δουλειά ήταν στην Ολλανδία, οπότε επί έναν χρόνο ταξίδευα καθημερινά στην Ολλανδία για εργασία. Λόγω της εργασίας ήμουν ασφαλισμένος στο ολλανδικό σύστημα υγείας, παρ' όλο που έμενα στη Γερμανία. Και πάλι εξαίρεση από το ΤΣΜΕΔΕ.
 • Το 2012 τελείωσε η σύμβαση εργασίας μου στην Ολλανδία και πήρα Ταμείο Ανεργίας στην χώρα που έμενα, δηλαδή στη Γερμανία. Όταν κάποιος παίρνει ταμείο ανεργίας, τότε είναι και ασφαλισμένος στο γερμανικό σύστημα υγείας, οπότε λόγω αυτής της ασφάλισης εξαιρέθηκα και πάλι από την ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ.
 • Εδώ και έναν χρόνο συνεχίζω να μένω στη Γερμανία και είμαι ξανά εργαζόμενος. Και πάλι έκανα αίτηση για εξαίρεση από το ΤΣΜΕΔΕ. 

Πως γίνεται η αίτηση

Ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι  θέλει να ασφαλιστεί μόνο στη χώρα της Ε.Ε. ή Ε.Ο.Χ. για Σύνταξη (άρθρο 14α παρ.2 ΕΟΚ 1408/71 και 915/79). Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση τους στο φορέα της άλλης χώρας στον οποίο είναι ασφαλισμένοι και στη συνέχεια η αρμόδια αρχή της άλλης χώρας θα πρέπει να ζητήσει από τη δική μας αρμόδια αρχή (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ – Δ/νση Διακρατικής Κοινωνικής ασφάλισης – Τμήμα Β’ (Διμερών Συμβάσεων) – Σταδίου 29, Γραφείο 724, 7ος όροφος, τηλ.210 3368169, 210 3368170, telefax 2103240326) την εξαίρεση του ενδιαφερόμενου από την ελληνική ασφάλιση, βεβαιώνοντας μας επίσημα για την ασφάλισή του και λαμβάνοντας, ενδεχομένως, θέση επί της απαιτούμενης εξαιρέσεως. 

Για την περίπτωση της εργασίας στη Γερμανία, αυτό γίνεται ως εξής:
 • Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αιτηθεί το έγγραφο "A1 – Bescheinigung über die Rechtsvorschriften der sozialen Sicherheit". Ένα δείγμα για το πως αυτό φαίνεται βρίσκεται εδώ: http://www.aok-verlag.info/de/media_db_objects/inline/0x0/26/26/23.06.2010-Vordruck-A1-DE.pdf
 • Η αίτηση θα γίνει γραπτώς και θα αποσταλεί ταχυδρομικά στη διεύθυνση GKV – Spitzenverband DVKA, Deutsche Verbindungsstelle, Krankenversicherung – Ausland, Team GME, Pennefeldsweg 12c, 53177 Bonn.
 • Μαζί με την αίτηση ο ενδιαφερόμενος θα αποστείλει και ένα πιστοποιητικό ότι είναι ασφαλισμένος, συγκεκριμένα το Meldebescheinigung zur Sozialversicherung. Αυτό το λαμβάνει αυτόματα από την εργασία του. Αν όμως δεν το έχει μπορεί απλώς να το αιτηθεί.
 • Ένα δείγμα της τελικής αίτησης φαίνεται παρακάτω:
   


Στην περίπτωση όπου ο ενδιαφερόμενος εργάζεται στην Ολλανδία, τότε μπορεί να στείλει μια παρόμοια αίτηση στο SVB - International Secondment (ID). Η διεύθυνσή του είναι η παρακάτω εξής:

SVB - International Secondment (ID)
Van Heuven Goedhartlaan 1
Postbus 357
1180 AJ Amstelveen


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 0031206565277

Το κείμενο μπορεί να είναι στα αγγλικά και ένα παράδειγμα είναι το παρακάτω εξής:

Application for a "A1 Certificate concerning the Social Security legislation which applies to the holder (EU Regulations 883/04 and 987/09)"

Dear Madam or Sir,

The purpose of this letter is to apply for
a "A1 Certificate concerning the Social Security legislation which applies to the holder (EU Regulations 883/04 and 987/09)" and besides to request you to communicate with the Greek Authorities in order to ask them to exclude me from the Greek Insurance and Pension Scheme according to the European laws 2005/204/EC and 2006/203/EC because all that time I live and am working in the Netherlands.

My personal details are the following ones: (Name, BSN number, date of birth, ...)
Dutch health and pension insurance Scheme: From ............. up to the present time.
Greek insurance ETTA-TSMEDE (institution Id Number: 21020000).

I would like to ask you to send me a letter or an email to ....@..... in order to inform me about
the next steps of my application. If you need any further information, please let me know.


Thank you in advance for your help.


Kind regards,


Name


Λίγο καιρό μετά την αποστολή του γράμματος καλό είναι να γίνει ένα τηλέφωνο στην υπηρεσία (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 0031206565277) με σκοπό να πληροφορηθούμε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επεξεργασία της αίτησης. Αν όλα πάνε καλά, μετά από δύο μήνες περίπου θα λάβουμε μια απάντηση. Στη δική μου περίπτωση έλαβα το πολύτιμο πιστοποιητικό μαζί με την εξής απάντηση:


Και φυσικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έλαβα και το πολυπόθητο γράμμα από το ΤΣΜΕΔΕ:

Το πεπερασμένο χρονικό διάστημα οφείλεστε στο γεγονός ότι η εργασία μου ήταν περιορισμένου χρόνου. Στην περίπτωση εργασίας αορίστου χρόνου δεν αναφέρεται ημερομηνία επανόδου στο ΤΣΜΕΔΕ.Παρόμοιες αιτήσεις μπορούν να γίνουν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως είναι π.χ. η Βουλγαρία.

Ελπίζω όλα αυτά να βοηθήσουν. Δεν θέλω να βλέπω φίλους μηχανικούς να αφήνουν την πατρίδα μας, αλλά όταν πολλοί από αυτούς δεν έχουν εργασία και καλούνται να πληρώσουν αρκετά χιλιάρικα τον χρόνο άδικα, τότε είναι απαραίτητο για αυτούς να κάνουν αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά: Να λύνουν προβλήματα!


Πηγές - Αναφορές

14 σχόλια:

Giorgos Kappa είπε...

Πολύ χρήσιμο άρθρο. Το ΤΜΣΕΔΕ δέχεται το Α1 στην γλώσσας της χώρας στην οποία εργαζόμαστε ή απαιτείται μετάφραση στα ελληνικά ? Είναι σίγουρο οτι ισχύει αναδρομικά? Δουλέυω σχεδόν ένα χρόνο εξωτερικό και δυστυχώς παραμέλησα τα του ΤΣΜΕΔΕ.

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο άρθρο! Με τόσους έλληνες μηχανικούς του ΤΣΜΕΔΕ να εργάζονται εξωτερικό και να παίρνουν παραστάσεις από το πώς λειτουργούν τα ταμεία εδώ, η παράνοια της γραφειοκρατίας του ΤΣΜΕΔΕ γίνεται όλο και πιο ενοχλητική....
Ήθελα να σε ρωτήσω, στο άρθρο σου λες ότι την περίοδο που ήσουν άνεργος στην Γερμανία δεν υποχρεούσουν να πληρώσεις συνδρομή στο ΤΣΜΕΔΕ καθότι το γερμανικό ταμείο ανεργίας πληρώνει την ασφάλιση υγείας. Ωστόσο υπάρχει το θέμα της σύνταξης και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω( είμαι σε παρόμοια κατάσταση αυτή τη στιγμή) , το ταμείο ανεργίας δεν πληρώνει συνταξιοδοτικές εισφορές. Τι έκανες για αυτό το θέμα? Μια απάντηση θα ήταν σίγουρα πολύ χρήσιμη και διαφωτιστική!
Συνέχισε να ποστάρεις θέματα σε αυτό το ενδιαφέρον blog!
Κώστας ( Έλληνας μηχανικός στην Γερμανία)

ΧΧ είπε...

Καλησπέρα φίλε μου, πολύ ωραίο άρθρο. Έχεις κάποιο email επικοινωνίας;

Unknown είπε...

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ για το άρθρο, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεις, έλαβα μετά από 5 μήνες το "πολυπόθητο γράμμα" από το τσμεδε.

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για το εμπεριστατωμένο άρθρο σου!!! Ηθελα να σε ρωτήσω για την Ολλανδία, αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και όταν κάποιος έχει συμβόλαιο 0 ωρών (φυσικά δουλεύει) ή π. χ. 16 ωρών?? Εξαρτάται από τις ώρες εργασίας η εξαίρεση ή απλά αρκεί να είσαι μισθωτός και να έχεις κάποιο συμβόλαιο??
Επιπλέον μου είπαν ότι η διαδικασία της εξαίρεσης ισχύει και στην περίπτωση της ετεροαπασχόλησης (για εξωτερικό πάντα...)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Unknown είπε...

Χρησιμότατες πληροφορίες φίλε μου. Έχω όμως μια απορία. Προσωπικά, βρίσκομαι στην Αγγλία και αναζητώ εργασία. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκω εργασία προσεχώς. Από ότι γνωρίζω (κάνουμε την παραδοχή ότι ισχύει), το ασφαλιστικό σύστημα της Αγγλίας σε υποχρεώνει να αποδίδεις εισφορές μόνο για την υγειονομική περίθαλψη (λεγόμενο National Insurance), ενώ οι αντίστοιχες εισφορές για σύνταξη (pension scheme) είναι προαιρετικές. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει και για άλλες χώρες της ΕΕ. Αν υποθέσουμε ότι βρίσκοντας δουλειά στην Αγγλία, για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον επιλέξω να μην αποδίδω εισφορές για σύνταξη, έτσι ώστε να έχω μεγαλύτερες καθαρές απολαβές (καθαρό μισθό), τότε τι ισχύει με το Ελληνικό Τσμεδε? Σου δίνει το δικαίωμα να διακόψεις τελείως όλες τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, ή επειδή δεν θα πληρώνω για σύνταξη στην Αγγλία, πρέπει να πληρώνω τις αντίστοιχες για σύνταξη στο Ελληνικό ΤΣΜΕΔΕ και θα σταματήσουν μόνο οι εισφορές για υγιεινομική περίθαλψη? Και κάπου διάβασα ότι, ναι, πληρώνουμε στο ΤΣΜΕΔΕ για σύνταξη (εφόσον δεν θα πληρώνω στην Αγγλία) και μάλιστα ποσό διπλάσιο από τις εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτές του ελεύθερου επαγγελματία!

sixskins είπε...

Ακριβώς η πληροφορία που έψαχνα, σ'ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να μοιραστείς την εμπειρία σου μαζί μας :) έρχομαι σε λίγες μέρες εκεί κοντά. Εντωμεταξύ θα περάσω αύριο από το ΤΣΜΕΔΕ για κάτι άλλα γραφειοκρατικά, θα συνεισφέρω αν παρατηρήσω αλλαγές στη διαδικασία!
Να είσαι καλά!

Giorgos Kappa είπε...

@ Kostas Papageorgiou: Κώστα όπως κι εσύ, έτσι κι εγώ δουλέυω στη Γερμανία ως μηχανικός. Όταν πήγα στο ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα να καταθέσω το Α1 ( το οποίο τελικά γίνεται δεκτό και αναδρομικά) μου είπαν οτι η απαλλαγή από τις εισφορές ισχύει μόνο αν κάποιος εργάζεται στο εξωτερικό κι όχι αν λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τη χώρα της ΕΕ στην οποία διαμένει. Μου κάνει εντύπωση πως ο συνάδελφος που έγραψε το άρθρο πήρε απαλλαγή από τις εισφορές. Φυσικά κάθε παράρτημα διαφέρει. Ίσως πρέπει να πας να ρωτήσεις.

mperdeway είπε...

Καλημέρα, παιδιά. Πολύ χρήσιμο το άρθρο και ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί μαλλον αυτήν τη διαδικασία θα ακολουθήσω κι εγώ.
Μια ερώτηση έχω απλά:
Απ'ότι κατάλαβα το έντυπο Α1 τελικά δεν ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις απόσπασης στο εξωτερικό, αλλά γενικά. Όμως:
Ισχύει αναδρομικά; Δηλαδή εγώ π.χ. πληρώνω εισφορές και στην Ελλάδα και στη Γερμανία εδώ και σχεδόν 3 χρόνια. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το Α1 με "ημερομηνία έναρξης" την ημερομηνία που έπιασα δουλειά στην Γερμανία (και άρα ξεκίνησα να πληρώνω εισφορές); Και το ΤΣΜΕΔΕ θα μου επιστρέψει όλα αυτά τα χρήματα; Αν όχι, οι "διπλές" εισφορές μου όλο αυτό το διάστημα τι γίνονται; Θα πάρω "διπλή"/"προασαυξημένη" σύνταξη ή χάνονται..;
Ευχαριστώ!

Giorgos Kappa είπε...

mperdeway, ναι ισχύει και αναδρομικά το Α1. Για τις εισφορές που έχεις διπλοπληρώσει κάνεις αίτηση στο ΤΣΜΕΔΕ να επιστραφούν νομίζω. Φυσικά θα αργήσουν, οπλίσου με υπομονή.

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα σας!!
μπράβο για το άρθρο!!πολύ κατατοπιστικό!
είμαι πολιτικός μηχανικός και μόλις θα υπογράψω συμβόλαιο με γερμανική εταιρία...any tips πού να ασφαλιστώ για να γλιτώσω από το βραχνά του ΤΣΜΕΔΕ..??..δεν έχω ιδέα τι παίζει εδώ με τα ταμεία..
ευχαριστώ πολύ!!

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας! ευχαριστούμε για το πάρα πολύ χρήσιμο σας άρθρο!! θα ήθελα να ρωτήσω εάν ισχύει ή όχι η ήδη υπάρχουσα ασφάλεια ζωής μου στο εξωτερικό;

spooky είπε...

Πολύ ενδιαφερον αρθρο. Για όσους εργάζονται στη Γαλλία, από την εμπειρία μου σας ενημερώνω οτι το Α1 πρεπει να ζητηθεί απο το CPAM της κάθε περιοχής κι όχι από το ταμείο στο οποίο μπορεί να είστε ασφαλισμένοι.

Unknown είπε...

Πολύ καλό άρθρο. Μια ερώτηση αν κάποιος γνωρίζει. Εργάζομαι στην Ολλανδία και πρόσφατα πήρα αππαλαγή απο το ΤΣΜΕΔΕ ακολουθώντας την διαδικασία Α1 κλπ Αν τώρα αλλάξω εργοδότη αρκεί μία νέα αίτηση στο ΤΣΜΕΔΕ+ νέο Α1 (από τη ημερομήνία ξεκινήματος της νέας εργασία) ή πρέπει να τους προσκομίσω και μία βεβαιώση εισφορών για τον παλιό εργοδότη.

Blog Archive

Αναγνώστες

Πρώτη ενημέρωση!

Νέα & ψυχαγωγία!

Χαμόγελο

Χαμόγελο
Στηρίξτε το Χαμόγελο του παιδιού!

Socrates

Socrates
From Düsseldorf with love!
Μην αφήσεις τη ζωή να σε πάρει από κάτω, τους φόβους που σε τρέφουν να τους κάνεις κάτι άλλο... Κάνε τους ποίηση ή μηχανήματα σπουδαία. Μην γυρνάς την πλάτη, μην ζεις στο ψέμα. Πολέμησε το άδικο και κάθε είδους βία. Σκέψου θετικά και μη γελάς με ηλίθια αστεία...
(ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ)

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ενδιαφέροντα Blogs

Αξιόλογα Blogs & Sites!