3000 μέρες

Conceptions, Experiences and Explorations to relive the heady days of Life and ameliorate the World!

Αναζήτηση σπιτιού και δωματίου στην Ολλανδία.

Μια φίλη μου, η Αργυρώ, μου είπε κάποτε πως η αναζήτηση στέγης στην Ολλανδία συναγωνίζεται επάξια την αντίστοιχη εκείνη αναζήτηση εργασίας. Πράγματι, το να βρει κάποιος ένα ευπρεπές και σχετικά αξιοπρεπές δωμάτιο για να διαμείνει στην Ολλανδία είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Είναι σαν να ψάχνεις για εργασία. Τα δωμάτια είναι μετρημένα στα δάκτυλα, όπως και οι αντίστοιχες ιστοσελίδες. Για να δεις τα στοιχεία του σπιτονοικοκύρη, θα πρέπει να πληρώσεις. Και μέχρι να βρεις το πολυπόθητο δωμάτιο θα έχεις βάλει το χέρι αρκετά βαθιά στην τσέπη.

Η Ολλανδία είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στην Ευρώπη. Μέχρι και πριν την κρίση είχε πολύ υψηλή εισροή εξειδικευμένων πτυχιούχων επαγγελματιών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές αμειβόταν αρκετά καλά. Έτσι, με τον καιρό και με βάση τον νόμο αγοράς και ζήτησης τα σπίτια ακρίβυναν πάρα πολύ. Οι σπιτονοικοκύρηδες έγιναν πάρα πολύ άπληστοι και απαιτούν τρελά ποσά. Π.χ. ένα δωμάτιο υπό συγκατοίκηση, δηλαδή με κοινή τουαλέτα, κουζίνα, μπάνιο και τους άλλους χώρους, κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 300 και 600 ευρώ για περίπου 6-20 τετραγωνικά. Αν και τα έξοδα του ρεύματος, του νερού και του γκαζιού είναι μέσα σε αυτό το ποσό, δεν παύει αυτός ο χώρος να είναι ένα δωμάτιο. Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης έχει οικιακές συσκευές και έπιπλα στον χώρο το ποσό είναι μεγάλο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα ζευγάρια. Συνήθως, η ενοικίαση δωματίου απαιτεί ένα άτομο σε αυτό. Έτσι θα πρέπει είτε να νοικιάσουν δύο δωμάτια είτε να βρουν σπίτι, το οποίο είναι και αυτό ακριβό.
Επίσης, πάρα πολλά δωμάτια δεν συμπεριλαμβάνουν την εγγραφή στον δήμο, είναι δηλαδή "μαύρα". Άλλα ζητούν υψηλή εγγύηση ή έχουν περιορισμένο χρονικό διάστημα ενοικίασης. Το Ίντερνετ, η τηλεόραση, το πλυντήριο, η χρήση της κουζίνας ή του ψυγείου κλπ. δεν είναι αυτονόητα. Θα πρέπει πάντα να γίνεται ερώτηση για αυτά, αν υπάρχουν και αν συμπεριλαμβάνουν επιπρόσθετο κόστος χρήσης.
Ένα άλλο πρόβλημα στη συγκατοίκηση είναι ότι πολλές φορές ο μελλοντικός σου συγκάτοικος επιλέγεται αποκλειστικά από τον σπιτονοικοκύρη.

Επίσης, θέλει πολύ προσοχή στις απάτες (scams). Ποτέ κανείς δεν πρέπει να προπληρώσει μέσω Ίντερνετ και χωρίς να το έχει ψάξει πολύ. Ειδικά στις αγγλικές αγγελίες μπορείτε να πάρετε ένα μικρό δείγμα του κειμένου και να το αναζητήσετε στο Google. Πολύ πιθανόν να βρείτε την ίδια αγγελία με διαφορετικά ονόματα ιδιοκτητών. Ειδικά, όταν η αγγελία φαίνεται να είναι μεγάλη ευκαιρία.

Γενικά, όποιος σκέφτεται να ζήσει στην Ολλανδία στο μέλλον, θα πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως τις φιλοδοξίες του για στέγαση. Στην Ελλάδα έχουμε χάσει την ελπίδα για εργασίες, αλλά μπορούμε να βρούμε αξιοπρεπή διαμερίσματα. Στην Ολλανδία ενώ υπάρχει η ελπίδα για εύρεση εργασίας, δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχεις ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα, εκτός και αν έχεις υψηλό εισόδημα ή είσαι Ολλανδός, να έχεις δηλαδή ένα σπίτι πατρικό.

Αυτόν τον καιρό έψαξα και αξιολόγησα αρκετές από τις ιστοσελίδες που προσφέρονται στο Ίντερνετ για αυτόν τον σκοπό. Σας τις παρουσιάζω παρακάτω μαζί με τα σχόλια μου.


Δημοφιλείς ιστοσελίδες για αναζήτηση στέγασης στην Ολλανδία (αξιολόγηση Ιουλίου 2010).

www.kamerplanet.nl

Πρόκειται για μια ιστοσελίδα η οποία συγκεντρώνει αγγελίες από άλλες ιστοσελίδες για εύρεση δωματίου. Είναι στα ολλανδικά.
Καθημερινή ανανέωση με αρκετές αγγελίες. Αναφέρεται και η αντίστοιχη πηγή.


www.studentzonderkamer.nl

Και αυτή είναι μια ιστοσελίδα η οποία συγκεντρώνει αγγελίες από άλλες ιστοσελίδες για εύρεση δωματίου. Είναι στα ολλανδικά. Αν και το όνομά της παραπέμπει σε φοιτητές, ουσιαστικά οι πηγές της είναι ανοικτές για όλους.
Καθημερινή ανανέωση με αρκετές αγγελίες. Αναφέρεται και η αντίστοιχη πηγή.


www.kamernet.nl

Είναι η πιο γνωστή ιστοσελίδα για εύρεση δωματίου. Είναι στα ολλανδικά.
Καθημερινή ανανέωση με αρκετές αγγελίες, αλλά όχι αρκετά πολλές.
Απαιτεί εγγραφή (χωρίς κόστος) για να μπορέσεις να δεις τις αγγελίες. Για να σου επιτρέψει να στείλεις μήνυμα στον σπιτονοικοκύρη θα πρέπει να πληρώσεις περίπου 1 με 2 ευρώ.


www.marktplaats.nl

Αν και αυτή η ιστοσελίδα είναι γενικά για δωρεάν μικρές αγγελίες και είναι αποκλειστικά ολλανδική, ουσιαστικά αξίζει. Μπορεί κάποιος να δει απευθείας την αγγελία, χωρίς συνδρομές και εγγραφές. Βέβαια, πολλές αγγελίες αναρτώνται από μεσιτικά γραφεία, όμως το καλό είναι ότι υπάρχουν συνεχώς καινούριες αγγελίες καθημερινά και αρκετές είναι άμεσες, απευθείας από τον ιδιοκτήτη.
Παρεμπιπτόντως, αξίζει κάποιος να δει και τις άλλες κατηγορίες.


www.kamertje.nl

Αρκετά καλή σελίδα. Είναι στα ολλανδικά.
Αρκετά συχνή ανανέωση με αρκετές αγγελίες, αλλά όχι αρκετά πολλές.
Απαιτεί εγγραφή (χωρίς κόστος) για να μπορέσεις να δεις τις αγγελίες. Για να σου επιτρέψει να στείλεις μήνυμα στον σπιτονοικοκύρη θα πρέπει να έχεις συνδρομή (subscription). Το κόστος για έναν μήνα είναι κοντά στα 16 ευρώ, ενώ για περισσότερους μήνες υπάρχει έκπτωση (4 μήνες γύρω στα 23 ευρώ).


www.kamer.nl

Αρκετά καλή σελίδα. Είναι στα ολλανδικά και στα αγγλικά.
Καθημερινή ανανέωση με αρκετές αγγελίες, αλλά όχι αρκετά πολλές.
Απαιτεί εγγραφή (χωρίς κόστος) για να μπορέσεις να δεις τις αγγελίες. Για να σου επιτρέψει να στείλεις μήνυμα στον σπιτονοικοκύρη θα πρέπει να έχεις συνδρομή (subscription). Το κόστος για έναν μήνα είναι κοντά στα 15 ευρώ, ενώ για περισσότερους μήνες υπάρχει έκπτωση.


www.easykamer.nl

Αυτή η ιστοσελίδα είναι σε στυλ κοινότητας (community). Αν και μπορείς να επιλέξεις σε κάποια σημεία την αγγλική γλώσσα, αν και το περιεχόμενό της είναι κατά βάση ολλανδικό.
Για να δεις τις αγγελίες πρέπει πρώτα να γραφτείς (δωρεάν), αλλά δεν σου επιτρέπει να συμπληρώσεις προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας στην προφίλ που βλέπουν άλλοι χρήστες. Δεν μπορείς να δεις στοιχεία επικοινωνίας γύρω από τις αγγελίες. Απλώς στέλνεις ένα εσωτερικό μήνυμα στον άλλο χρήστη. Με μια πρώτη έρευνα, φαίνεται ότι για τους βασικούς χρήστες δεν υπάρχει κάποιο κόστος επιβάρυνσης, ωστόσο αυτοί στερούνται αρκετές επιλογές. Για προχωρημένες δυνατότητες, όπως το να μπορείς να δεις άμεσα το email και το τηλέφωνο ενός χρήστη, θα πρέπει να έχεις συνδρομή premium user. Το κόστος είναι σχετικά υψηλό, αφού ακόμα και με την έκπτωση η τιμή φτάνει στα 40 ευρώ για 3 μήνες.
(Δεν υπήρχε η δυνατότητα να αξιολογηθεί ο όγκος των αγγελιών).


www.kamerhuren.net

Καλή σελίδα. Είναι στα ολλανδικά.
Αρκετά συχνή ανανέωση με αρκετές αγγελίες, αλλά όχι αρκετά πολλές.
Απαιτεί εγγραφή (χωρίς κόστος) για να μπορέσεις να δεις τις αγγελίες. Για να σου επιτρέψει να στείλεις μήνυμα στον σπιτονοικοκύρη θα πρέπει να έχεις συνδρομή (subscription). Το κόστος για έναν μήνα είναι κοντά στα 8 ευρώ, ενώ για περισσότερους μήνες υπάρχει έκπτωση.


www.kamerlink.nl

Καλή σελίδα για εύρεση ολόκληρου διαμερίσματος και όχι μεμονωμένου δωματίου. Είναι στα ολλανδικά.
Αρκετά συχνή ανανέωση με αρκετές αγγελίες, αλλά όχι αρκετά πολλές.
(Δεν έχει μελετηθεί ακόμα ο τρόπος πρόσβασης στις αγγελίες ούτε και το κόστος καθ' εαυτό.).www.kamersinutrecht.nl

Αποκλειστικά για φοιτητές στην Ουτρέχτη. Πολύ καλή ιστοσελίδα με πάρα πολλά δωμάτια. Είναι του οργανισμού φοιτητικής στέγασης SSH του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.
Άλλες ιστοσελίδες προς διερεύνηση (δεν τις έχω ακόμη αξιολογήσει).

www.woninghuren.com

Είναι στα ολλανδικά και στα αγγλικά.
Δεν σου επιτρέπει να δεις τις αγγελίες αν δεν πληρώσεις πρώτα μια συνδρομή (περίπου 20 ευρώ τους τρεις μήνες). Από την άλλη η υπηρεσία προσφέρει στοιχεία απευθείας επικοινωνίας με τον σπιτονοικοκύρη για όλες τις αγγελίες. Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τον όγκο των αγγελιών. Απαιτείται διερεύνηση.


www.directwonen.nl

Είναι στα ολλανδικά και στα αγγλικά.
Σχετικά συχνή ανανέωση με αρκετές αγγελίες, αλλά όχι αρκετά πολλές.
Απαιτεί εγγραφή (χωρίς κόστος) για να μπορέσεις να δεις τις αγγελίες. Για να σου επιτρέψει να στείλεις μήνυμα στον σπιτονοικοκύρη θα πρέπει να έχεις συνδρομή (subscription). Το κόστος για έναν χρόνο είναι κοντά στα 35 ευρώ.


www.kamerhulp.nl
www.kamerz.nl

Kamers Pagina Markt
Adverteergratis.nl/kamers
Huis.2dehands.nl
Huis.ebay.nl
Marktman.nl/kamers
Marktnet.nl/kamers
Marktplaats.nl/kamers
Marktplaza.nl/kamers
Speurders.nl/kamers
Viavia.nl/kamers
Woningen.tweedehands.net

Startershuisvesting
Kamers en koopstudio's
Studio net

www.opkamers.nl Δεν έχει συχνές αγγελίες.
www.kamerstart.nl Προσωρινά δωμάτια.

Gratiskamers.nl
Huis voor mij.nl
Huren Domusrentals.nl
Huurkamers.nl
Huurzaak.nl
Kamerbron.nl
kamergenoten.nl
Kamergids.com
Kamerhuren.net
Kamerkamer.nl
Kamersonline.nl
Kamerspotter.nl
Kamerverhuur.nl
Kamerweb.nl
Mansion woningaanbod
My roomii.nl
Nieuwekamer.nl
Op mijn kamer.nl
Pararius.nl
Studentenkamer.nl
Studentenkamers.com
Studentenkamers.nl
Stuud kamers
Tijdelijke kamers.nl
Ursem tijdelijke huisvesting
Verhuurkamers.nl
Woningen.org
Yourspot.nl
Zoekallekamers.nl

Prikbord St.huizen & kamers

Huurwoningen.nl

Vestide huisvesting
Onderwijsboulevard
SSH Wageningen & Ede
WSO Kamerbalie
Livingindirect Ede & omstreken
Idealis
Stichting studentenhuisvesting
Wibeco Kamerverhuur aanbod
Kamerbemiddeling WFA
Kamer beheer service
Student in Arnhem
Kamers in Arnhem
RR verhuurmakelaars.nl
Studentenhuisvesting Groningen
Kamersgroningen.nl
GSB Huisvesting info
HopiBon Corps Residenties
KamerinGroningen.nl
Lefier
Vereniging Pel
SLS Wonen
Portaal kameraanbod
Laat je leiden
Instemmingen Delft & omstreken
Centraal wonen Delft
Jongeren info punt
Studentenflat Haringvliet
Huurintermediair.nl
Pension barendregt
Gemeubileerdekamers.nl
Duinzigt Kamers den Haag
Elan wonen
Kamerverhuur Heemskerk
Woongids kamers
ASVA Studentenunie
SRVU kamerbureau
Studentenwoningweb
Kamer op Uilenstede huren
UVA - op kamers informatie
VU - wonen in Amsterdam
Woonkompas Amersfoort
Woningstichting Leusden
Woningstichting Nijkerk
Woonstede Scherpenzeel
Kamerbemiddeling Breda
Woonloket Breda
Bures kamerverhuur Breda
Davro Advies Woonbemiddeling
Bredawonen.com
Kamerbemiddeling Tilburg
Kamers in Tilburg
Kamerpunt kamers Tilburg


Απλό λεξικό όρων.

Aantal huisgenoten. Αριθμός συγκατοίκων.
Aantal kamers. Αριθμός δωματίων.
Afstand tot centrum. Απόσταση από το κέντρο.
Bemiddelingskosten. Κόστος μεσιτικού γραφείου.
Buurt. Περιοχή.
Datum beschikbaar. Διαθέσιμη ημερομηνία.
Douche. Ντουζ.
Exclusief. Κόστος αποκλειστικά για το σπίτι (χωρίς τα έξοδα νερού, ρεύματος κλπ.).
Gedeelde. (Κοινή χρήση του χώρου από όλους τους συγκατοίκους).
Goed. Για κατάσταση χώρου: καλή.
Huisdieren toegestaan. Αν επιτρέπονται κατοικίδια ζώα.
Huurprijs. Κόστος δωματίου.
Inschrijven gemeente. Εγγραφή στον δήμο.
Inclusief. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται το ρεύμα, το γκάζι και το νερό.
Internet. Ίντερνετ.
Ja. Ναι.
Keuken. Κουζίνα.
Makelaar. Μεσίτης.
Omschrijving. Περιγραφή.
Onbekend. Άγνωστο.
Onderhoud. Κατάσταση.
Oppervlakte. Επιφάνεια (σε τετραγωνικά).
Roken toegestaan. Αν επιτρέπεται το κάπνισμα.
Per direct. Για ημερομηνίες: Άμεση ενοικίαση.
Plaats. Περιοχή.
Postcode. Ταχυδρομικός κωδικός.
Straat. Οδός.
Tijdelijk. Ενοικίαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προσωρινά.
Toilet. Τουαλέτα
Voor onbepaalde tijd. Χωρίς περιορισμό χρόνου, όχι προσωρινή ενοικίαση.


Εύχομαι αυτά τα στοιχεία να βοηθήσουν τις φίλες και τους φίλους που αναζητούν στέγη στην Ολλανδία. Ως προς τις συνδρομές, θα βοηθούσε πολύ να γραφτεί ένα άτομο για μια ομάδα ατόμων που ψάχνουν όλοι μαζί. Έτσι, το κόστος θα μπορούσε να μοιραστεί.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φιλε Σωκρατη, η προσφορά σου είναι ανεκτίμητη :)

Μακαρι να βρισκομουν σε φαση αναζητησης στεγης.

Προς το παρον, βρισκομαι σε φαση αναζητησης εργασιας αλλα αρκετοι μου απαντουν αρνητικα λεγοντας μου οτι θα πρεπει να μενω Ολλανδια για να μου κανονισουν μια συνεντευξη.

Δυστυχως ομως με το ΤΣΜΕΔΕ να τρεχει δεν μπορω να αφησω την τωρινη εργασια και να περιφερομαι στο Amsterdam μεχρι καποιος να με προσλαβει....

Εχεις κατι να προτεινεις για αυτο ?

Ευχαριστω

Wildrose είπε...

ααααααχ, ένας λόγος που δεν πάω στην Ολλανδία (αν και έχω υπηκόοτητα), γιατί δεν έχω κάποιο πατρικό και ξέρω τις δυσκολίες του να βρεις ένα μέρος να μείνεις. Βέβαια από δουλειές δεν υπάρχει πρόβλημα και αν βρει κάποιος ένα προσωρινό σπιτάκι, μετά μπορεί να γραφτεί και στα σπίτια του δήμου που έχουν αναμονή από 2-3 χρόνια μέχρι 10!!! :)

Unknown είπε...

Σωκράτη με λένε Δημήτρη ετοιμαζόμαστε (με τη σύζυγο) να ανέβουμε Ολλανδία για εργασία δεύτερη φορά η πρώτη ήταν κλάματα (εστιατόριο ελληνικό,μην το τολμηση κανείς,θα φύγει τρέχοντας,12ωρα χωρίς ρεπό,χάλια σπίτι,χάλια φαγητό,και ο μισθος 1000€) τωρα σκεφτόμαστε να ανεβουμε μονοι χωρις γραφεια εργασειας και να ψαξουμε δουλεια ,εχουμε μαθει καποια πραγματα σχετικα με τις ενοικιασεις διαμερισματων,δωματιων
..αλλα θα ήθελα αν μπορούσες να μας δώσεις κάποια παραπάνω στοιχεία αν γνωριζεις σχετικά με την ενοικίαση στην Ολλανδία ,δηλαδή για τα χαρτια που χρειάζονται αν δεν εχεις αφμ (σοφι,bsn) στην ολλανδια kai δεν κανεις δηλωση δεν εχεις κανενα εισοδημα εκει ,,,

ευχαριστω
δημητρης

tony7 είπε...

Καλημέρα από γλυκόπικρη Ελλάδα!!!
Από δω και πέρα γλεκέ Σωκράτη όλο και περισσότερα μηνύματα μετανάστευσης θα φθάνουν από όλες της περιοχές της Ελλάδος. Εσύ είσαι ο συνδετικός κρίκος,, τα μάτια και τ αυτιά μας εκεί στην Ολλανδία και σ ευχαριστούμε γι αυτό!!! Ένα μικρό βήμα πριν την μετανάστευση θα θελα κι εγώ να σε ρωτήσω κάποια πράγματα γιατί αισθάνομαι μπερδεμένη...!!@@#&%^&
Είμαστε ζευγάρι κι ετοιμάζομαστε απλά να φύγουμε από την Ελλάδα καθώς δεν έχει τίποτα να μας προσφέρει έτσι όπως την κατάντησαν!!!
Να σε ρωτήσω λοιπόν,, αξίζει για εμάς να κάνουμε νέο ξεκίνημα στην Ολλανδία??? Πόσο εύκολο είναι να βρούμε εργασία για μερικώς ανειδίκευτους?? Πόσο καλοί είναι οι μισθοί?? Αληθεύει ότι δεν σου νοικιάζουν σπίτι αν δεν έχεις δουλειά πλήρους απασχόλησης?? Επίσης ότι πληρώνεις κάθε μήνα πολλά έξτρα χρήματα για συντήρηση κτιρίων κλπ???? Εσένα σου μένουν τελικά κάποια χρήματα στην άκρη ή απλά ζεις ''καλά''??????

tony7 είπε...

Καλημέρα από γλυκόπικρη Ελλάδα!!!
Από δω και πέρα γλεκέ Σωκράτη όλο και περισσότερα μηνύματα μετανάστευσης θα φθάνουν από όλες της περιοχές της Ελλάδος. Εσύ είσαι ο συνδετικός κρίκος,, τα μάτια και τ αυτιά μας εκεί στην Ολλανδία και σ ευχαριστούμε γι αυτό!!! Ένα μικρό βήμα πριν την μετανάστευση θα θελα κι εγώ να σε ρωτήσω κάποια πράγματα γιατί αισθάνομαι μπερδεμένη...!!@@#&%^&
Είμαστε ζευγάρι κι ετοιμάζομαστε απλά να φύγουμε από την Ελλάδα καθώς δεν έχει τίποτα να μας προσφέρει έτσι όπως την κατάντησαν!!!
Να σε ρωτήσω λοιπόν,, αξίζει για εμάς να κάνουμε νέο ξεκίνημα στην Ολλανδία??? Πόσο εύκολο είναι να βρούμε εργασία για μερικώς ανειδίκευτους?? Πόσο καλοί είναι οι μισθοί?? Αληθεύει ότι δεν σου νοικιάζουν σπίτι αν δεν έχεις δουλειά πλήρους απασχόλησης?? Επίσης ότι πληρώνεις κάθε μήνα πολλά έξτρα χρήματα για συντήρηση κτιρίων κλπ???? Εσένα σου μένουν τελικά κάποια χρήματα στην άκρη ή απλά ζεις ''καλά''??????

teochristopoulos είπε...

Άρα από ότι κατάλαβα φίλε μου Σωκράτη είναι να βρούμε σπίτι στην Ελλάδα και δουλειά στην Ολλανδία...

Χαιρετίσματα από τη Θεσσαλονίκη
Θόδωρος

Ανώνυμος είπε...

φιλε Σωκρατη καλησπέρα, οι πληροφοριες που δίνεις για την Ολλανδία είναι οτι καλυτερο για εμας που σκοπευουμε να ερθουμε στην χωρα συντομα..

Το σεπτεμβρη θα ανεβω για μεταπτυχιακο στην ουτρεχτη και θα ηθελα λιγακι την βοηθεια σου στο θεμα της κατοικιας.
Μεσω ssh short stay μπορω να κλεισω δωματιο για 1 χρονο στις εστιες, μα οι οροι λιγακι με ξενιζουν!
Θα ηθελα να μαθω αν ειναι τοσο αυστηροι στο θεμα των φιλοξενουμενων(αναφερουν οτι μονο 3 μερες μπορω να φιλοξενησω καποιον).
Αν γνωριζεις κατι θα το εκτιμουσα να με ενημερωσεις!
Ευχαριστω
Θανάσης

Socrates είπε...

Οι όροι για το SSH SHORT STAΥ ποικίλουν και είναι αυτοί που αναφέρονται στο εκάστοτε συμβόλαιο. Μπορεί να είναι πολύ αυστηροί ή πιο ελαστικοί.
Αυτό που έχει σημασία είναι οι συγκάτοικοί σου. Ακόμα και αν οι όροι είναι αυστηροί, μπορείς πάντα να συνεννοηθείς με αυτούς και να το κανονίσεις. Υπάρχουν πάντα και οι εσωτερικοί "άγραφοι" όροι και αυτοί μετράνε πολύ.

Μαρία Φλώρινα είπε...

Καλησπέρα Σωκράτη ψάχνω σπίτι στην Ουτρέχτη Η κοντά στα 20 χιλιόμετρα μήπως μπορείς να με βοηθήσεις να μου δώσεις τηλέφωνο για να επικοινωνήσουμε με κάποιον μεσίτη ή κάποιον που νοικιάζει θα σου ήμουν υποχρεη σου εύχομαι καλές χρόνια με υγεία

Blog Archive

Αναγνώστες

Πρώτη ενημέρωση!

Νέα & ψυχαγωγία!

Χαμόγελο

Χαμόγελο
Στηρίξτε το Χαμόγελο του παιδιού!

Socrates

Socrates
From Düsseldorf with love!
Μην αφήσεις τη ζωή να σε πάρει από κάτω, τους φόβους που σε τρέφουν να τους κάνεις κάτι άλλο... Κάνε τους ποίηση ή μηχανήματα σπουδαία. Μην γυρνάς την πλάτη, μην ζεις στο ψέμα. Πολέμησε το άδικο και κάθε είδους βία. Σκέψου θετικά και μη γελάς με ηλίθια αστεία...
(ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ)

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ενδιαφέροντα Blogs

Αξιόλογα Blogs & Sites!